Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Diluns negre dins las borsas de tot lo Mond per la temor d’una recession chinesa

Los principals indèxes europèus e estatsunidencs seguisson las pèrdas de las borsas asiaticas

Aqueste diluns passat es estat lo pièger jorn de las borsas de tot lo Mond dempuèi longtemps, amb de pèrdas generalizadas e fòrça importantas. Las borsas europèas e l’estatsunidenca an agut de davaladas plan fòrtas en seguida de la paur d’un refrejament de l’economia chinesa,  puèi que la borsa de Shanghai aviá perdut lo 8,5%, çò es la pièger clavadura dempuèi 2007.
 
Los auguris pessimistas sus l’economia chinesa se manifestèron dins las principalas borsas europèas e mondialas. Los mercats europèus se dobriguèron ièr en nombres roges en tot esperlongar la tendéncia negativa de divendres. París a perdut lo 5,38%, Francfòrt lo 4,6% e Londres lo 4,29%. La situacion de Wall Street, que se dobriguèt ja en nombres roges, a ajudat pas gaire. L’indèx Dow Jones enregistra de pèrdas continuas que son arribadas fins al 6% e l’indèx tecnologic Nasdaq a davalat près del 8%. La borsa chinesa es tombada al 8%; Taiwan al 7%, e Hong Kong e Japon an perdut lo 4%.
 
Aquel patac borsièr s’explica per la nerviositat dels investidors sus la situacion de l’economia de China, la segonda del Mond, e la paur qu’intre dins una fasa de refrejament mai aguda de çò qu’òm esperava. Las devaluacions de la moneda chinesa e la possibilitat que l’exemple contunhe dins mai de païses emergents fa preveire mai de jornadas de volatilitat extrèma.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
2.

China expòrta pas de produchs: inonda lo mond de eagalhs. De còps podèm pas far autrament que crompar un trast chinés ja que digùs pus ne prepusa a le venta e a la primièra utilizacion lo te cal traire als degalhs perque s'es ja trencat! Que la borsa chinesa s'enfonze, ieu ne plori pas!

  • 0
  • 0
Francesc Palma de Mallorca
1.

Una excusa molt beneita han cercat, lo que veuen els països capitalistas és que ara la Xina podrà exportar los seus productes a mai bon preu, lo que los preocupa es que la Xina venga mai e els manco. La gran luita economica és entre los eeuu e la xina.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article